intuitief eten

Intuïtief Eten

Intuïtief eten gaat over luisteren naar je lichaam. Het is een manier van eten waarbij je eet als je honger hebt en stopt als je vol bent.

Dit klinkt simpel, maar voor veel mensen is het een grote verandering. We zijn namelijk vaak gewend om te eten volgens regels of diëten. Intuïtief eten leert je deze regels los te laten en te vertrouwen op je eigen lichaam. 

Hier vertel ik je alles over intuïtief eten: wat het is, wat het niet is, de effecten, de 10 principes en hoe je ermee kunt beginnen.

Wat is Intuïtief Eten?

Intuïtief eten is een manier van eten waarbij je echt luistert naar wat je lichaam nodig heeft. Het gaat erom dat je eet als je honger hebt en stopt als je vol zit. Dit klinkt misschien makkelijk, maar schijn bedriegt. Dat komt omdat we vaak eten volgens bepaalde regels of diëten, zonder echt naar ons lichaam te luisteren. Zoals je bord leegeten of na 8 uur ’s avond niet meer eten.

Intuïtief eten werd in 1995 bedacht door twee Amerikaanse diëtisten, Evelyn Tribole en Elyse Resch. Zij zagen dat dieten vaak niet werken op lange termijn en ontwikkelenden toen het idee van intuitief eten. Ze schreven een boek waarin ze uitleggen hoe je op een gezonde manier met eten en je lichaam kunt omgaan, zonder strenge regels. Het doel van intuïtief eten is om een fijne en gezonde relatie met eten te hebben. Het is een soort raamwerk, een bepaalde manier om naar eten te kijken, die bestaat uit 10 principes. Deze principes zijn geen harde regels die je moet volgen, maar richtlijnen die je helpen te ontdekken wat het beste werkt voor jou. Zo leer je op een natuurlijke manier voor je lichaam te zorgen, op een manier die goed voelt voor jou.

Wat is Intuïtief Eten niet?

Intuïtief eten is zeker niet hetzelfde als een dieet. Bij diëten krijg je vaak een lijst of maaltijdplan met wat je wel en niet mag eten en is het doel meestal om af te vallen. Maar bij intuïtief eten gaat het niet direct om gewichtsverlies. Je leert juist luisteren naar je lichaam en eet naar je behoefte, en dus niet een voorbedachte hoeveelheid.

Als je op deze manier eet, kan je gewicht veranderen: sommige mensen vallen af, anderen komen juist wat aan, en bij weer anderen blijft het gelijk. Dit hangt af van veel dingen, zoals hoe je eerder at en wat je lichaam van nature nodig heeft. Het mooie van intuïtief eten is dat je gewicht op de lange termijn juist stabiliseert, en binnen een range komt waar het natuurlijk hoort te zijn voor jouw lichaam.

Het gaat erom dat je een gezonde relatie met eten opbouwt, waarbij je eet voor je gezondheid en hoe je je voelt, niet om een bepaald getal op de weegschaal te zien. Dus, in tegenstelling tot diëten, is intuïtief eten een manier om jezelf beter te leren kennen en te zorgen voor je lichaam, zonder je zorgen te maken over wat je wel of niet ‘mag’ eten.

De 10 principes achter Intuïtief Eten

1. Zet de dieetbril af:

Stop met het volgen van diëten die je vertellen wat je wel en niet mag eten. Diëten werken vaak niet op de lange termijn en kunnen je juist ongelukkig maken.

2. Respecteer je honger:

Leer je lichaam te vertrouwen en eet als je honger hebt. Dit helpt je om te voorkomen dat je overeet of eet uit emotie.

3. Sluit vriendschap met eten:

Geen enkel voedsel is verboden. Als je jezelf alles toestaat, verdwijnt de obsessie met eten en kun je genieten zonder te overeten.

4. Stuur de eetpolitie weg:

De stem in je hoofd die zegt dat je goed of slecht bent op basis van wat je eet? Die mag weg. Eten is geen morele kwestie.

5. Ontdek voldoening:

Eten mag plezierig zijn. Neem de tijd om echt te genieten van je eten, en je zult gaan merken dat je echte voldoening kunt ervaren.

6. Voel je verzadiging:

Leer aanvoelen wanneer je lichaam genoeg heeft gehad. Dit helpt je te stoppen met eten voordat je oncomfortabel vol zit.

7. Wees lief voor je emoties:

Zoek andere manieren om met je emoties om te gaan dan eten. Eten lost stress, angst of verdriet niet echt op.

8. Respecteer je lichaam:

Accepteer je lichaam zoals het is. Iedereen is anders, en dat is oké. Respect hebben voor je lichaam helpt je beter voor jezelf te zorgen.

9. Beweeg – voel het verschil:

Vind een manier van bewegen die je leuk vindt, niet om calorieën te verbranden, maar om je goed te voelen.

10. Eer je gezondheid met voedzame voeding:

Maak voedingskeuzes die niet alleen lekker zijn, maar ook goed voor je lijf. Dit betekent niet dat je perfect moet eten, maar dat je een balans probeert te vinden die goed voelt.

Wat zijn de effecten?

Intuïtief eten leidt tot meerdere positieve effecten, zowel op mentaal als fysiek vlak. Mensen die deze benadering omarmen, rapporteren een gezondere relatie met voedsel, waarbij ze leren te eten volgens hun werkelijke hongergevoel en te stoppen wanneer ze voldaan zijn. Dit resulteert in meer voldoening na het eten, zonder schuldgevoel. Op den duur begint het lichaam ook duidelijker aan te geven wat het nodig heeft, of dat nu een behoefte is an meer groente en fruit of juist naar koolhydraten of eiwitten, dit wijst erop dat je je beter kunt afstemmen op de natuurlijke behoeften van je lichaam.

Daarnaast ervaren velen een verbetering in hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Door te luisteren naar en respect te hebben voor je lichaam, groeit de waardering en kan de fixatie op je uiterlijk afnemen. Dit betekent niet dat je jezelf verwaarloost; het is juist een manier om goed voor jezelf te zorgen, met aandacht voor wat echt belangrijk is. Dit leidt vaak tot minder stress over eten en je gewicht, en een algeheel gelukkiger en gezonder leven.

Bovendien merken sommige mensen verbeteringen op in fysiologische parameters zoals bloeddruk, cholesterolwaarden en andere gezondheidsindicatoren. Deze verbeteringen worden toegeschreven aan de toegenomen balans in  eetgewoonten en minder stress rondom je voeding.

Zo draagt intuïtief eten op verschillende manieren bij aan een verbeterde gezondheid, waarbij de focus ligt op luisteren naar je lichaam en het bevorderen van een gezonde, positieve leefstijl.

Hoe start je met intuïtief eten?

Het beginnen met intuïtief eten vraagt om een bewuste keuze om anders naar voedsel en je lichaam te kijken. Een goede eerste stap is het lezen van het boek van Evelyn Tribole en Elyse Resch, die deze methode hebben ontwikkeld. Download ook mijn gratis e-boek dat je helpt inzicht te krijgen in de eetregels die je bewust of onbewust volgt.

Daarnaast kan het inschakelen van een diëtist die gespecialiseerd is in intuïtief eten, zoals via coaching of begeleiding, een waardevolle ondersteuning bieden in dit proces.

Intuïtief eten geeft je de kans om een nieuwe relatie met eten op te bouwen, een die gebaseerd is op vertrouwen in je eigen lichaam in plaats van op externe regels en restricties. Het is een reis die tijd en geduld vraagt, maar die je op termijn een gevoel van vrijheid en voldoening kan geven die het meer dan waard is!

Veelgestelde vragen

Kun je afvallen met intuïtief eten?

Intuïtief eten is een gewichtsneutrale benadering, wat betekent dat het niet gericht is op gewichtsverlies, maar op het ontwikkelen van gezonde gedragingen die direct invloed hebben op je gezondheid. De effecten van intuïtief eten op het gewicht kunnen per persoon verschillen; sommigen kunnen gewicht verliezen, anderen kunnen aankomen of het gewicht stabiliseert. Uiteindelijk helpt deze aanpak je om beter te voldoen aan de behoeften van je lichaam, waarna je gewicht zich zal aanpassen naar het ‘setpoint’; de gewichtsrange die je lichaam nastreeft wanneer je gezonde gewoontes volgt en goed voor jezelf zorgt.

Is intuïtief eten ook geschikt voor mensen met een voedselallergie of diabetes?

Intuïtief Eten (IE) is zeker geschikt voor mensen met allergieën of diabetes. Ik vat IE ook wel samen als het eten van alles wat je wilt, hoeveel je wilt en wanneer je wilt, zolang het voor jou goed voelt. En dat laatste is o zo belangrijk. Je zult namelijk ontdekken dat sommige voedingsmiddelen fysiek niet goed aanvoelen, bijvoorbeeld door een allergische reactie of een piek in bloedsuikerspiegel.

IE helpt je te leren luisteren naar je lichaam en te herkennen welke voedingsmiddelen veilig en geschikt zijn, zonder dat je jezelf te strenge regels oplegt. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat intuïtief eten een positief effect kan hebben op de bloedglucose- en cholesterolwaarden. Dit komt omdat je leert meer gebalanceerd te eten gebaseerd op je lichamelijke behoeften en dit draagt juist weer bij aan een stabielere gezondheid en bloedwaarden.

Kan ik nog steeds mijn favoriete 'ongezonde' voedsel eten als ik een intuïtieve eter ben?

Ja, je kunt zeker nog steeds genieten van je favoriete ‘ongezonde’ voedsel als je een intuïtieve eter bent. Sterker nog, je zult er waarschijnlijk nog meer van genieten! Intuïtief eten leert je luisteren naar je lichaam, waardoor je ontdekt dat je soms met minder al voldoende hebt. Je kunt leren om echt te genieten van een paar hapjes of stukjes, zonder dat je je achteraf schuldig of misselijk voelt. Bovendien, wanneer je deze voedingsmiddelen ziet als onderdeel van je totale voedingspatroon, zul je merken dat ze niet zo ongezond zijn als vaak wordt gedacht. Door ze als ‘probleem’ te bestempelen, kan het juist problematisch worden, zoals overeten. Door intuïtief te eten, geef je jezelf de vrijheid om te genieten zonder negatieve gevolgen.

Hoe lang duurt het voordat ik de voordelen van intuïtief eten begin te merken?

Hoe lang het duren om  de voordelen van intuïtief eten op te merken, kan sterk verschillen per persoon. Sommige mensen ervaren vrij snel, binnen enkele weken, positieve veranderingen, zoals een betere relatie met eten of minder stress rondom eten. Voor anderen kan het enkele maanden duren voordat ze wezenlijke veranderingen gaan merken. Het is belangrijk om kleine stapjes te maken en je te focussen op het proces, in plaats van te proberen grote stappen te zetten die lastig zijn om vol te houden en je het gevoel geven dat het nooit gaat lukken. Het belangrijkste is consistentie en geduld hebben met het proces. Intuïtief eten  kan diepgewortelde eetgewoonten en gedachten over eten en je lichaamsbeeld veranderen die je vaak al jaren hebt.

Samen bouwen aan een gezonde relatie met voeding en je lichaam