intuitief eten

Intuïtief Eten

Intuïtief eten gaat over luisteren naar je lichaam. Het is een manier van eten waarbij je eet als je honger hebt en stopt als je vol bent.

Dit klinkt simpel, maar voor veel mensen is het een grote verandering. We zijn namelijk vaak gewend om te eten volgens regels of diëten. Intuïtief eten leert je deze regels los te laten en te vertrouwen op je eigen lichaam. 

Hier vertel ik je alles over intuïtief eten: wat het is, wat het niet is, de effecten, de 10 principes en hoe je ermee kunt beginnen.

Wat is Intuïtief Eten?

Intuïtief eten is een manier van eten waarbij je echt luistert naar wat je lichaam nodig heeft. Het gaat erom dat je eet als je honger hebt en stopt als je vol zit. Dit klinkt misschien makkelijk, maar schijn bedriegt. Dat komt omdat we vaak eten volgens bepaalde regels of diëten, zonder echt naar ons lichaam te luisteren. Zoals je bord leegeten of na 8 uur ‘s avond niet meer eten.

Intuïtief eten werd in 1995 bedacht door twee Amerikaanse diëtisten, Evelyn Tribole en Elyse Resch. Zij zagen dat dieten vaak niet werken op lange termijn en ontwikkelenden toen het idee van intuitief eten. Ze schreven een boek waarin ze uitleggen hoe je op een gezonde manier met eten en je lichaam kunt omgaan, zonder strenge regels. Het doel van intuïtief eten is om een fijne en gezonde relatie met eten te hebben. Het is een soort raamwerk, een bepaalde manier om naar eten te kijken, die bestaat uit 10 principes. Deze principes zijn geen harde regels die je moet volgen, maar richtlijnen die je helpen te ontdekken wat het beste werkt voor jou. Zo leer je op een natuurlijke manier voor je lichaam te zorgen, op een manier die goed voelt voor jou.

Wat is Intuïtief Eten niet?

Intuïtief eten is zeker niet hetzelfde als een dieet. Bij diëten krijg je vaak een lijst of maaltijdplan met wat je wel en niet mag eten en is het doel meestal om af te vallen. Maar bij intuïtief eten gaat het niet direct om gewichtsverlies. Je leert juist luisteren naar je lichaam en eet naar je behoefte, en dus niet een voorbedachte hoeveelheid.

Als je op deze manier eet, kan je gewicht veranderen: sommige mensen vallen af, anderen komen juist wat aan, en bij weer anderen blijft het gelijk. Dit hangt af van veel dingen, zoals hoe je eerder at en wat je lichaam van nature nodig heeft. Het mooie van intuïtief eten is dat je gewicht op de lange termijn juist stabiliseert, en binnen een range komt waar het natuurlijk hoort te zijn voor jouw lichaam.

Het gaat erom dat je een gezonde relatie met eten opbouwt, waarbij je eet voor je gezondheid en hoe je je voelt, niet om een bepaald getal op de weegschaal te zien. Dus, in tegenstelling tot diëten, is intuïtief eten een manier om jezelf beter te leren kennen en te zorgen voor je lichaam, zonder je zorgen te maken over wat je wel of niet ‘mag’ eten.

De 10 principes achter Intuïtief Eten

1. Zet de dieetbril af:

Stop met het volgen van diëten die je vertellen wat je wel en niet mag eten. Diëten werken vaak niet op de lange termijn en kunnen je juist ongelukkig maken.

2. Respecteer je honger:

Leer je lichaam te vertrouwen en eet als je honger hebt. Dit helpt je om te voorkomen dat je overeet of eet uit emotie.

3. Sluit vriendschap met eten:

Geen enkel voedsel is verboden. Als je jezelf alles toestaat, verdwijnt de obsessie met eten en kun je genieten zonder te overeten.

4. Stuur de eetpolitie weg:

De stem in je hoofd die zegt dat je goed of slecht bent op basis van wat je eet? Die mag weg. Eten is geen morele kwestie.

5. Ontdek voldoening:

Eten mag plezierig zijn. Neem de tijd om echt te genieten van je eten, en je zult gaan merken dat je echte voldoening kunt ervaren.

6. Voel je verzadiging:

Leer aanvoelen wanneer je lichaam genoeg heeft gehad. Dit helpt je te stoppen met eten voordat je oncomfortabel vol zit.

7. Wees lief voor je emoties:

Zoek andere manieren om met je emoties om te gaan dan eten. Eten lost stress, angst of verdriet niet echt op.

8. Respecteer je lichaam:

Accepteer je lichaam zoals het is. Iedereen is anders, en dat is oké. Respect hebben voor je lichaam helpt je beter voor jezelf te zorgen.

9. Beweeg – voel het verschil:

Vind een manier van bewegen die je leuk vindt, niet om calorieën te verbranden, maar om je goed te voelen.

10. Eer je gezondheid met voedzame voeding:

Maak voedingskeuzes die niet alleen lekker zijn, maar ook goed voor je lijf. Dit betekent niet dat je perfect moet eten, maar dat je een balans probeert te vinden die goed voelt.

Wat zijn de effecten?

Intuïtief eten leidt tot meerdere positieve effecten, zowel op mentaal als fysiek vlak. Mensen die deze benadering omarmen, rapporteren een gezondere relatie met voedsel, waarbij ze leren te eten volgens hun werkelijke hongergevoel en te stoppen wanneer ze voldaan zijn. Dit resulteert in meer voldoening na het eten, zonder schuldgevoel. Op den duur begint het lichaam ook duidelijker aan te geven wat het nodig heeft, of dat nu een behoefte is an meer groente en fruit of juist naar koolhydraten of eiwitten, dit wijst erop dat je je beter kunt afstemmen op de natuurlijke behoeften van je lichaam.

Daarnaast ervaren velen een verbetering in hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Door te luisteren naar en respect te hebben voor je lichaam, groeit de waardering en kan de fixatie op je uiterlijk afnemen. Dit betekent niet dat je jezelf verwaarloost; het is juist een manier om goed voor jezelf te zorgen, met aandacht voor wat echt belangrijk is. Dit leidt vaak tot minder stress over eten en je gewicht, en een algeheel gelukkiger en gezonder leven.

Bovendien merken sommige mensen verbeteringen op in fysiologische parameters zoals bloeddruk, cholesterolwaarden en andere gezondheidsindicatoren. Deze verbeteringen worden toegeschreven aan de toegenomen balans in  eetgewoonten en minder stress rondom je voeding.

Zo draagt intuïtief eten op verschillende manieren bij aan een verbeterde gezondheid, waarbij de focus ligt op luisteren naar je lichaam en het bevorderen van een gezonde, positieve leefstijl.

Hoe start je met intuïtief eten?

Het beginnen met intuïtief eten vraagt om een bewuste keuze om anders naar voedsel en je lichaam te kijken. Een goede eerste stap is het lezen van het boek van Evelyn Tribole en Elyse Resch, die deze methode hebben ontwikkeld. Download ook mijn gratis e-boek dat je helpt inzicht te krijgen in de eetregels die je bewust of onbewust volgt.

Daarnaast kan het inschakelen van een diëtist die gespecialiseerd is in intuïtief eten, zoals via coaching of begeleiding, een waardevolle ondersteuning bieden in dit proces.

Intuïtief eten geeft je de kans om een nieuwe relatie met eten op te bouwen, een die gebaseerd is op vertrouwen in je eigen lichaam in plaats van op externe regels en restricties. Het is een reis die tijd en geduld vraagt, maar die je op termijn een gevoel van vrijheid en voldoening kan geven die het meer dan waard is!

Veelgestelde vragen

Kun je afvallen met intuïtief eten?
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Optio, neque qui velit. Magni dolorum quidem ipsam eligendi, totam, facilis laudantium cum accusamus ullam voluptatibus commodi numquam, error, est. Ea, consequatur.
Is intuïtief eten ook geschikt voor mensen met een voedselallergie of diabetes?
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Optio, neque qui velit. Magni dolorum quidem ipsam eligendi, totam, facilis laudantium cum accusamus ullam voluptatibus commodi numquam, error, est. Ea, consequatur.
Kan ik nog steeds mijn favoriete 'ongezonde' voedsel eten als ik een intuïtieve eter ben?
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Optio, neque qui velit. Magni dolorum quidem ipsam eligendi, totam, facilis laudantium cum accusamus ullam voluptatibus commodi numquam, error, est. Ea, consequatur.
Hoe lang duurt het voordat ik de voordelen van intuïtief eten begin te merken?
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Optio, neque qui velit. Magni dolorum quidem ipsam eligendi, totam, facilis laudantium cum accusamus ullam voluptatibus commodi numquam, error, est. Ea, consequatur.

Samen bouwen aan een gezonde relatie met voeding en je lichaam