Diede Huver

Over Diede

Ik ben trots dat ik me de eerste in Nederland gecertificeerde Intuïtief Eten diëtist mag noemen. Tot begin 2021 was ik zelfs de énige diëtist in Nederland met deze certificering. Dit houdt in dat ik onder leiding van de originele intuïtief eten pro’s (Evelyn Tribole en Elyse Resch) de (Amerikaanse) scholing heb afgerond, het PRO logo mag voeren en Intuïtief Eten niet inzet als ‘gewichtsverliesmethode’.

Hoe mooi zou het echter zijn als onze ‘dieetmaatschappij’ verandert in een ‘Intuïtief Eten Maatschappij’?

Diëtist en Intuïtief eten coach

Als 18 jarige begon ik in 2008 met de studie Voeding en Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool. Vooral de onderzoekskant trok me. In een jaar tijd was deze interesse 180 graden gedraaid. De studierichting klopte nog steeds maar vooral het sociaal en psychologische aspect vond ik steeds interessanter.

10 jaar later met 5 jaar werkervaring werd mij steeds duidelijker dat kennis over voeding ons gedrag niet doet veranderen. Ik had niet het gevoel dat ik mijn cliënten echt hielp door te vertellen welke aanpassingen ze in hun voeding konden doorvoeren, ieder sessie te wegen en samen te kijken waarom bepaalde dingen niet waren gelukt. Er ontstond frustratie en een onvoldaan gevoel, zowel bij mijn cliënten als bij mijzelf, dat het hen niet lukte om hun gewicht te verlagen of de veranderingen vol te houden.

 • HBO afgestudeerd diëtist
 • Geregistreerd in kwaliteitsregister paramedici
 • Gecertificeerd Intuitive Eating (IE) counselor 
 • Gewichts-inclusieve aanpak (HAES)
 • Acceptance Commitment Therapy (ACT)

Ik was op zoek naar een (wetenschappelijk onderbouwde) manier, om samen met mijn cliënten aan de slag te gaan voor duurzame gedragsverandering. Via een oud studiegenoot leerde ik kennis maken met ‘Intuitive Eating’ en werd direct enthousiast. Na aanschaf van het boek herkende ik meteen een heleboel scenario’s waar ook ik en mijn cliënten tegenaan liepen. Dit was het hulpmiddel waar ik onbewust al jaren naar opzoek was! Na het allereerst toepassen van de principes in mijn eigen leven, ervoer ikzelf meer rust rondom mijn voedselkeuzes. Hierna begon ik langzaamaan intuïtief eten in mijn consulten te introduceren. Hierbij merkte ik bij mijn cliënten eerst wat scepsis. Nadat zij aan de slag gingen met de oefeningen werd de scepsis minder, het gevoel van daadwerkelijke vooruitgang werd groter, hoewel  Frustratie en weerstand tegen ‘starten met weer een dieet’ veranderde in het du De reactie van een van de cliënten: “als je het eenmaal ziet kan je niet meer terug”. 

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken geven aan dat diëten en gewichtsverlies ansich geen verbetering van onze gezondheid geven en op den duur zelfs voor gestoord eetgedrag kunnen zorgen. Veel mensen beginnen als kind al met een dieet of lijstje met wat ze wel of niet mogen eten, omdat ze ‘zwaarder’ zijn dan de norm. Ik heb een cliënten gezien die 50 jaar later nog steeds met hetzelfde ‘probleem’ rondlopen en dieet na dieet hebben afgewerkt, ondertussen een bingo kaart vol! Is dit een duurzame oplossing?

Mijn doel is niet jouw lichaamsgewicht verlagen tot het gewicht wat je ooit hebt gewogen, wat al jaren in je hoofd zit of wat die ene arts of buurvrouw heeft verteld dat je zou moeten wegen. Mijn doel is jouw handvaten en inzichten te geven om je gedachten en gedrag positief en op een duurzame manier te veranderen.
Intuïtief eten is niet bedoelt voor mensen met overgewicht of obesitas [alleen]. Intuïtief eten is bedoelt voor [iedereen] die gezond en zonder stress rondom voeding wil leven.

Diede Huver intuitief eten coach

 

 

BSc.

Scholing

  • BSc. Voeding en Diëtetiek
  • Diverse scholingen gericht op PDS, ondervoeding, drinkvoeding, sportvoeding, zuivel, plantaardige voeding
  • Cursus Motivational Interviewing
  • Cursus Voeding en Diabetes
  • Cursus Intuitive Eating
  • Cursus Acceptance and Commitment Therapy