Gezonde snacks voor in de avond: 5 handige tips

Gezonde snacks avond

Gezonde snacks voor in de avond: 5 handige tips

Je avond kan beginnen. Het eten is opgeruimd, de vuile borden staan in de vaatwasmachine en de kinderen liggen op bed. Eindelijk wat tijd voor jezelf om te relaxen. En wat past daar nou beter bij dan je favoriete serie met wat lekkers op de bank? Maar je bent nu opzoek naar wat gezonde snacks voor in de avond. En ik kan me zo voorstellen dat dat komt omdat je weer ‘een beetje wilt opletten op wat je naar binnen werkt’. Gewoon omdat je wat gezonder wilt eten of misschien zelfs om wat gewicht te verliezen. Maar wist je dat stukjes fruit, handje noten of groente met een hummus dip niet gezonder hoeft te zijn dan een zak chips of of stuk appeltaart? Ik geeft je 5 tips waardoor je zonder schuldgevoel kunt snacken, ongeacht wat je kiest.

1. Waarom wil je eten?

Snacken uit verveling

Eten heeft ontzettend veel functies. Het levert ons lichaam niet alleen energie en voedingstoffen zoals koolhydraten, eiwitten en vezels, maar is ook een groot onderdeel in ons sociale leven en mentale welzijn. Het kan daarom zijn dat je in de avond zin hebt om te snacken en snoepen, niet omdat je honger hebt, maar omdat het gezellig is of omdat het je troost bied.

Door stil te staan bij het waarom je wilt eten, kan je bepalen of eten daadwerkelijk is wat je op dat moment nodig hebt of dat iets anders je (beter) kan helpen. Heb je bepaald dat eten echt de oplossing is, check dan eens in bij je zelf waar je nu echt zin in hebt.

2. Wat wil je eten?

Popcorn avond snack

Heb je trek in iets zoet en romigs maar kies je voor een portie fruit, reepjes paprika of een bakje komkommer -omdat men zegt dat dat gezond is- dan is er een grote kans dat je geen echte voldoening ervaart. Hierdoor kan je blijven hunkeren naar meer, met als gevolg dat je op den duur alsnog voor de bijl gaat en die reep chocolade naar binnen schuift, wat je juist had willen voorkomen.

Vraag jezelf daarom af waar je zin in hebt en welke smaak, geur en textuur dit product heeft. Is het iets zoet of zout, met en bite of zacht, iets licht of vullend en maak je keuze. Heb je zin in wit of bruin brood, cottage cheese of brie als beleg en vindt je volle kwark of magere yoghurt lekkerder? Zorg ervoor dat je jezelf toestemming geeft ieder product te kiezen dat er in je opkomt. Want geen enkel product is op zichzelf gezond of ongezond is. Niets is fout, alles is een optie!



3. Onvoorwaardelijke toestemming

Gezonde avond snacks

Hoewel het internet vaak wat anders verteld kan een product niet worden bestempeld als inherent gezond of ongezond. De invloed van producten op onze gezondheid is namelijk afhankelijk van een combinatie van factoren, zoals de portie, je algehele voedingspatroon en je totale leefstijl. En niet alleen van het aantal calorieën, hoeveel gram koolhydraten of vetten. Zo worden groente en fruit gezien als gezond, maar eet je er zeer grote hoeveelheden van of is het het enige dat je eet, dan kan het weer negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Op dezelfde manier hoeft bewerkt voedsel of iets dat suiker bevat niet per se ongezond te zijn.

Dit indelen van producten in goed en slecht kan er juist voor zorgen dat we geobsedeerd raken met bepaalde producten, wat weer kan leiden tot eetbuien of emotioneel eten. Jezelf toestaan om van alle voedingsmiddelen te genieten en ze in huis te halen, kan je verlangen verminderen, de voldoening achteraf vergroten, overeten voorkomen en juist bijdragen aan een gezond eetpatroon. Het product bepaalt dus niet of iets een gezonde avond snacks is. Daarnaast is het belangrijk om op tijd en voldoende te eten zodat je bewuste keuzes kunt maken.


Heb jij regels die zeggen wat, wanneer en hoeveel je mag eten?

Snacken zonder regels

Download nu gratis mijn werkboek en ontdek jouw persoonlijke eetregels in nog geen 10min. Zet vandaag nog die eerste stap om ze achter je te laten!


4. Eet op tijd

Snack tijd

Honger is een signaal dat je lichaam afgeeft om aan te geven dat er energie nodig is. Als je je honger negeert kan je moe en chagrijnig worden. Te lang wachten met eten kan er ook voor zorgen dat je op een later moment juist gaat overcompenseren en meer eet dan je eigenlijk nodig hebt. Zoals dat snacken ‘s avonds waarbij je ongecontroleerd een handen popcorn naar binnen werkt en niet meer kunt stoppen. Overdag goed luisteren naar je hongergevoel en op tijd je maaltijd of tussendoortjes eten helpt je om rationele keuzes te maken wat betreft je eten en te stoppen met eten op het moment dat je verzadigd bent. Het zorgt er ook nog eens voor dat je bewuster bent van de smaak en een groter voldaan gevoel ervaart na het eten.

5. Geniet van je eten

Proef je avond snacks

Tot slot, als je ergens in je achterhoofd het idee hebt dat je iets eigenlijk niet mag eten, kan je geneigd zijn om stiekem gedrag te vertonen. Zelfs voor jezelf! Extra snel je eten naar binnenwerken bijvoorbeeld. Hierdoor ben je je niet meer bewust van wat je eet, hoe het smaakt, of je het lekker vindt en wanneer je voldoende hebt gehad. Wat er weer voor zorgt dat je meer eet dan waar je behoefte aan had. Maak daarom van eten en snacken in de avond een feestje!

Leg bijvoorbeeld een net tafelkleed op tafel en serveer het eten op mooi borden of doe de snacks in fijne schaaltjes en serveer ze op een mooi dienblad. Bekijk je eten dan eens goed, hoe ziet het eruit? Welke kleur en textuur het heeft en hoe het ruikt. Hoe het eten voelt in je mond, is het hard, zacht of vloeibaar? Welke smaak het heeft? Is het zoet of zout, of misschien wel bitter of zuur. En welke smaak blijft achter nadat je het hebt doorgeslikt? Poppen er gedachten op die je zeggen dat wat je eet eigenlijk toch ‘niet zo gezond is’, geen probleem, dit is normaal. Merk ze op en probeer ondanks de gedachten weer even in te checken bij de geur, smaak en het mondgevoel.


Heb je je ooit afgevraagd hoe Intuïtief Eten jou specifiek kan helpen bij het bouwen van een positieve relatie met voeding? Plan een gratis kennismakingsgesprek met met in!